סופרים בשקל

שבוע הספר השנה הוא חג עצוב במיוחד לספרות ולסופרים בישראל. הרשתות הגדולות נפלו גם הן לבור שכרו והן מחסלות את ענף הספרות בישראל, לאחר שגרמו לעיכוב בלתי-נסבל בהעברת החוק שיזמתי לפני 3 שנים ארוכות. הצעת החוק קובעת הגנה על החלק אותו יקבלו הסופרים, ללא קשר למבצעים או הנחות של רשתות השיווק.

ענף הספרים בארץ נקלע לכשל שוק בסיסי שאיש אינו מצליח להתמודד עמו, ועכשיו אפילו הרשתות הגדולות נפגעות, יחד עם הסופרים, המו"לים, ובעיקר ציבור הקוראים. המצב הולך ומחמיר. בכל תחום שיש בו ריכוזיות, הרגולטור מתערב. אף אחד לא מתערב במצב כיום שבו שתי רשתות גדולות – 'סטימצקי' ו'צומת ספרים' – מחזיקות נתח של 80% מהשוק ולוחצות על המו"לים .

שבוע הספר השנה הוא חג עצוב במיוחד לספרות העברית ולסופר הישראלי. המצב בו סופר מקבל 70 אגורות לספר ומרוויח פחות משכר מינימום של חודש אחד על שנים של עבודה, הוא בלתי נסבל. יש להגיע להכרעה מהירה בנושא לטובת כולם, ולשים קץ למצב הבלתי-אפשרי בענף הספרים הקורס.

אין ספק שכישרונות רבים אינם באים לידי ביטוי רק בשל העובדה שקשה מאוד להתפרנס מכתיבת ספרים במדינת ישראל. להוצאות הספרים כבר אין תקציב נאות לשלם למגיהים ולעורכים איכותיים, מה שמוביל לירידה באיכות הספרים.

החוק להגנת הספרים והסופרים מצליח בתשע מדינות באירופה והציל את הסופרים שם ממשבר כלכלי עמוק. בישראל לאחר שהחוק היה תקוע שלוש שנים כי בעלי אינטרסים ולוביסטים שכנעו את הפוליטיקאים להתנגד לחוק, הוא מגיע סוף סוף להצבעה בכנסת עם תמיכה של הממשלה.